måndag 9 oktober 2017

Boktips i höstmörkret för elever i 5B

Handbok för superhjältar

av Elias och Agnes Våhlund
9789129701388_200x_handbok-for-superhjaltar-del-1-handboken

Tänk om det fanns en handbok där det stod exakt hur man skulle göra för att lära sig olika superkrafter?
I boken Handbok för superhjältar finns just en sån bok. Huvudpersonen i boken är Lisa. Hennes mamma skall jobba utomlands ett tag och därför får hon bo hos sin mormor och börja en ny skola. Det har inte börjat bra. Varje dag efter skolan blir hon jagad och slagen av tre riktigt elaka klasskamrater. En dag när hon sprungit in i biblioteket och gömt sig ser hon en bok som är så röd att den nästan lyser. Det är Handboken. Den är full av olika beskrivningar av hur man skall lära sig olika superkrafter, som att skjuta blixtar från händerna till exempel.
om jag bara kunde lära mig en, eller två, av de här krafterna skulle allt bli så mycket lättare, tänkte Lisa
Lisa bestämmer sig för att öva. Men kommer det verkligen att fungera? Och kan superkrafter verkligen hjälpa mot att bli mobbad?

Den här boken är både spännande och tankeväckande, vad hade man själv valt för superkraft om man hade haft chansen?? Den är som en blandning av serie och bok, med stora vackra bilder på alla sidor, men den kan läsas som en vanlig berättelse, då den saknar pratbubblor, ljudeffekter med mera.
Jag är också taggad inför nästa del som heter Röda masken, och kommer i slutet av oktober!

Nour och den magiska drycken

av Alexandra-Therese Keining och Peter Bergting
9789187707308_200x_nour-och-den-magiska-drycken
En liknande seriebok för lite äldre, är Nour och den magiska drycken. Den är skriven av Alexandra-Therese Keining och Peter Bergting har ritat. 
Den handlar om Nour, som går på skola i Hässelby. Liksom Lisa är hon mobbad och när boken börjar är hon inlåst på skoltoaletten medan hennes värsta mobbare, Bianca, bankar på dörren utanför. Nästa rast håller de fast henne och häller mjölk över henne. När hon kommer hem ser Pappan det. Nour föräldrar vet vad som händer, och de vill egentligen prata med Biancas föräldrar, men Nour tycker att det skulle vara alldeles för skämmigt.
Nour tycker om te, och en dag är hon på en torgmarknad när en mystisk kvinna i ett av stånden räcker henne en påse med ett te: ”som kommer att lösa alla din bekymmer”.
Nour dricker teet, och nästa dag kan hon höra vad alla omkring henne tänker. Djur också.
I diket hittar hon en liten ursöt igelkott som heter Spike och har tappat sin familj. Men nu har hon inte bara egna bekymmer att lösa utan också sin nya väns!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.